/ Guliver/Getty Images
Жертвите на свлачища и наводнения в Непал след поройни дъждове в Хималаите станаха 49, а най-малко шестима загинаха в съседна Индия, съобщиха днес властите, цитирани от Ройтерс и АФП.

Очаква се броят на загиналите в Непал да се увеличи, тъй като най-малко 35 души са в неизвестност, посочи министерството на вътрешните работи. Най-малко 20 са ранени, а хиляди са останали без подслон, отбелязва ДПА.
 

Guliver/Getty Images


Хотелиер съобщи, че се е наложило да извози туристи със слон до най-близката магистрала. Близо 600 туристи - 200 местни и 400 чужденци, са блокирани в Централен Непал заради наводненията, съобщи изданието "Хималаян таймс", цитирано на сайта на руския в. "Известия".

Полицията, военните, спасителните служби и местни жители подпомагат пострадалите и хората, качили се от страх пред водните потоци на покриви и високи места, които не могат да слязат долу самостоятелно. Властите организират временни укрития за останалите без жилище.

Над 100 души са загинали тази година в Непал вследствие на мусонните дъждове, връхлитащи страната между юни и август, посочва АФП.
 

Guliver/Getty Images


Седем тела са открити на мястото на катастрофа в съседна Индия, където има и разрушени сгради, съобщиха осведомителните агенции и руската телевизия "Пети канал".

Десетки хора  са изчезнали, след като при свлачище, причинено от същите дъждове, два автобуса, пътуващи по планински път, паднали в пропаст. Според представител на властите в северния щат Химачал Прадеш единият се е сгромолясал от височина 800 м и не се знае колко тела ще бъдат открити освен вече намерените.

Десет души са вече спасени, а се очаква още около 35 да бъдат открити под земните маси, затрупали автобусите. От началото на дъждовния сезон свлачища, наводнения и порои са отнели живота на няколкостотин души в Индия, отбелязва агенцията.
БТА