/ БГНЕС
Президентът Румен Радев благодари на българската общност в Словения, че издига авторитета на нашата страна. Той й пожела все така успешно да олицетворява връзката между нашите два приятелски народа, предаде БТА.
 
Българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева присъстваха на прием в Любляна по повод националния празник на България - 3 март, даден от посолството ни в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.
 
В словото си Радев посочи, че ние се ръководим от принципите на националните ни герои за "чиста и свята република", да живеем в разбирателство с останалите народи, да уважаваме човешките права и различията между хората. Президентът отбеляза, че България води открита и конструктивна политика на добросъседство и взаимно уважение към партньорите си и един от тях е приятелска Словения. Той подчерта, че България и Словения се радват на добро сътрудничество и допълни, че отношенията между двете страни се основават както на близките традиции и култура, така и на ценностите, които споделят и на силната ангажираност да работят за стабилност и сигурност на Балканите, за насърчаване на интеграцията и европейското бъдеще на Западните Балкани.
 
Румен Радев припомни, че днес е разговарял със словенския президент Борут Пахор по важни теми за бъдещето на региона и бъдещето на Европа и подчерта решимостта да работят заедно за обединена, сигурна и силна Европа. Той отбеляза също, че в Любляна днес се проведе успешен бизнес форум с участието на компании от България и Словения.
 
Президентът посочи още, че миналата година е било открито посолство на Словения в София и е била открита директна линия Любляна - София.
 
Той обаче подчерта, че свързаността не е задължително само транспорт, енергетика и комуникации, а е необходимо и да се даде възможност на младите хора да си сътрудничат в областта на науката и образованието, защото това е бъдещето на нашия регион.
БТА