Ямайка се подготвя за урагана Дийн
Ямайка се подготвя за урагана Дийн / Снимка: БГНЕС
Ямайка се подготвя за унищожителния ураган Дийн, който приближава от Карибско море и се очаква да достигне държавата след няколко часа, съобщава ББС. Островът се намира точно на пътя на Дийн и метеоролозите предупредиха, че бурята може да достигне най-високата – пета – категория, като ще има потенциално катастрофално влияние.

Властите започнаха евакуацията на хората от ниските части на острова, а училища и църкви се превръщат във временни убежища. Досега ураганът Дийн отне живота на най-малко четири души в източната част на Карибите. Хаити и Доминиканската република успяха да се измъкнат от силните ветрове със скорост 230 км/ч, тъй като ураганът промени посоката си.

Въпреки това бяха наводнени някои от крайбрежните райони. Докато Ямайка затваряше летища и налагаше вечерен час, САЩ обявиха, че са в готовност да изпратят със самолети помощи, ако се наложи. Евакуират се и райони от Каймановите острови и по мексиканското крайбрежие. В САЩ завръщането на совалката „Индевър” беше ускорено с един ден, за да може тя да кацне преди ураганът евентуално да връхлети Тексас, където се намира контролния център на НАСА.