Външни министри на ЕС
Външни министри на ЕС / пресцентър, МВнР
Сред другите теми от срещата на първите дипломати на Общността бяха Близкия изток, Беларус и Източното Средиземноморие
Първите дипломати на ЕС обсъдиха с външния министър на Израел Габи Ашкенази перспективите пред Близкоизточния мирен процес. Външните министри на ЕС приветстваха постигнатата договореност за нормализация на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и я определиха като ключова стъпка за постигане на мир и стабилност в целия регион. Потвърдена бе готовността на ЕС да работи за възобновяване на преговорите между израелската и палестинската страна за постигане на справедлив и устойчив мир и взаимно приемливо решение на основата на две държави. Външният министър Екатерина Захариева участва в неформалното заседание „Гимних“ на министрите на външните работи на ЕС в Берлин.

Украйна замразява дипломатическите си отношения с Беларус
 

Външни министри на ЕС
пресцентър, МВнР


 
Министрите обсъдиха ситуацията в Беларус, като подчертаха необходимостта от незабавно освобождаване на задържаните и гарантиране на правото на гражданите на мирен протест. ЕС извършва цялостен преглед на отношенията на Съюза с Беларус. Обсъдени бяха конкретни предложения за налагане на целеви санкции спрямо отговорните за насилието и изборните фалшификации.
 

Външни министри на ЕС
пресцентър, МВнР

Външни министри на ЕС
пресцентър, МВнР


 
Във връзка със сондажните действия на Турция в Източното Средиземноморие и нарастващото напрежение в региона, министрите подчертаха, че Турция трябва да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в съответствие с международното право. Необходима е сдържаност от всички страни и продължаване на дипломатическите усилия за намиране на взаимно приемливо решение чрез преговори. При липса на напредък в ангажирането в диалог от страна на Турция, Европейският съюз може да разработи допълнителни ограничителни мерки.
 
Министрите потвърдиха валидността на приетите през 2016 г. принципи за развитието на отношенията с Русия. Подчертано бе, че изпълнението на Минските договорености остава ключово условие за съществена промяна на отношенията. Изразена бе дълбока загриженост от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер. Руските власти трябва да проведат незабавно, независимо и обективно разследване.
 
 

 
 
 
 
БТА