Първа стъпка към война в Сирия
Първа стъпка към война в Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сенаторите в комисията приеха с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено до 90 дни, без дислоциране на сухопътни сили.

Резолюцията е изготвена от председателя демократ на комисията Робърт Менендес и водещият републиканец в нея сенатор Боб Коркър.

Това е първото гласуване в Конгреса на САЩ с разрешение за употреба на военна сила от октомври 2002 г., когато законодателният орган даде на президента Джордж У. Буш разрешение за военната операция в Ирак. Очаква се пълният състав на Сената да гласува проекта следващата седмица.

Белият дом приветства решението на комисията по външни работи на Сената на САЩ да подкрепи резолюция, разрешаващи употребата на военна сила срещу Сирия, предадоха световните агенции. "Приветстваме Сената за бързите действия и преодоляването на партийните различия в името на националната ни сигурност. Убедени сме, че Америка е по-силна, когато президентът и Конгресът действат заедно", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Военната операция, за която става дума в предложената от администрацията резолюция, ще позволи отстояването на националните интереси на САЩ чрез снижаване на възможностите на режима на Башар Асад да използва химически оръжия, добави Карни. "Белият дом ще продължи сътрудничеството с Конгреса по осигуряване подкрепа за военния отговор, който има за цел да попречи на използването на химически оръжия", отбеляза Карни.