Путин вдига по тревога войските в Западна Русия за внезапна проверка
Путин вдига по тревога войските в Западна Русия за внезапна проверка / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нареди на министерството на отбраната да извърши внезапна комплексна проверка на бойната готовност на войските и силите на Западния и на Централния военен окръг, предаде ИТАР-ТАСС.

"Според разпореждането на президента на Руската федерация днес в 14.00 часа (10.00 ч. по Гринуич) внезапно са вдигнати по тревога войските от Западния военен окръг, както и воинските части, дислоцирани на негова територия, Втора армия на Централния военен окръг, командванията на Аерокосмическата отбрана, въздушно-десантните войски, стратегическата и военно-транспортната авиация", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание в министерството.

Той отбеляза, че "върховният главнокомандващ е поставил задачи за проверка на способността на войските за действия при овладяване на кризисни ситуации, представляващи заплаха за военната безопасност на страната, а също така задачи с антитерористичен, санитарно-епидемиологичен и техногенен характер".

Според Шойгу проверката ще бъде извършена в периода от 26 до 3 март на два етапа, посочва БТА. Първият етап ще трае два дни и предвижда привлечените във внезапната проверка войски да бъдат приведени в най-висока степен на готовност и да се извърши разгръщането им на общовойскови и морски полигони. На втория етап, от 28 февруари до 3 март, началникът на Генщаба има заповед да проведе оперативно-тактическо учение с 6-а и 20-а армии на Западния военен окръг, с 2-а армия от Централния военен окръг и командването на въздушно-десантните войски.

Паралелно с това на втория етап ще се проведат и двустранни тактически учения с части на Северния и на Балтийския военен флот, с участието на част от авиацията на ВВС и на ПВО. "Трябва да има готовност за бомбардиране на непознати полигони", добави Шойгу.

Освен това във всички градове на Западния военен окръг ще бъде проверено изпълнението на мероприятия за антитерористична дейност. Министърът нареди на военачалниците да му докладват ежедневно за изпълнението на посочените мероприятия. Той нареди също на зам.-министъра на отбраната Анатолий Антонов да информира военните аташета на чуждите държави за извършваната внезапна комплексна проверка на бойната готовност на двата военни окръга. Според Шойгу войските трябва да се върнат в пунктовете на постоянната си дислокация до 7 март.

Агенция РИА пък цитира думите на министъра, че Русия предприема мерки да гарантира сигурността на съоръженията и оръжейните арсенали в базата на руския Черноморски флот в Севастопол, Южна Украйна, където нарасна напрежението сред рускоезичното население там, недоволно от смяната на властта в Киев. "Ние внимателно следим какво става в Крим, какво става около Черноморския флот", подчерта Шойгу.

Ройтерс уточнява, че Западният военен окръг на Русия включва по-голямата част от Западна Русия и граничи с Украйна, която е между страните от НАТО и Русия. Кризата в съседна Украйна придава на оповестените внезапни военни учения допълнителен геополитически отенък. Агенцията припомня също, че президентът Владимир Путин не е правил никакви публични изявления за Украйна след свалянето от власт на Виктор Янукович в Киев.

Великобритания ще наблюдава действията на руските военни части, предупреди британският министър на отбраната Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Лондон се противопоставя на външна намеса в Украйна, подчерта Хамънд. "Призоваваме всички страни да позволят на украинците да уредят вътрешните си различия и след това да определят собственото си бъдеще без външна намеса", каза той.