Путин назначи Аксионов за губернатор на Крим
Путин назначи Аксионов за губернатор на Крим / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин поиска от премиера на Крим Сергей Аксионов да стане временно изпълняващ длъжността губернатор на областта, която през март беше присъединена към Русия. Там трябва да се проведат избори през септември.

"Съгласно действащите закони в Руската федерация трябва задължително да номинираме временен губернатор. И днес указът беше подписан. Искам от вас да приемете това предложение", казал Путин на Аксионов, който приел, съобщава РИА "Новости".

Руският президент поздрави Аксионов за ролята му в присъединяването на Крим към Русия. "Това е преди всичко ваш успех", подчертал Путин, цитиран от БГНЕС. Той поверил поста временен губернатор на града на Сергей Мениайло, адмирал и бивш командир на руския Черноморски флот. "Крим е готов", заявил Аксионов, когато руският президент поискал от него да насрочи по-рано датата на парламентарните избори в Крим, планирани първоначално през 2015 г. Те ще се състоят на 14 септември 2014 г., както във всички останали руски области.

Новият временен губернатор на Крим съобщи още, че "днес раздаването на руски паспорти достига 20 000 копия на ден, нямаме никакви съмнения, изборите ще се проведат нормално". 41-годишният Аксионов беше един от основните организатори на референдума на 16 март за присъединяването на Крим към Русия. Днес той е в списъка на хората с наложени санкции от САЩ и ЕС.