Путин препоръча на Държавната дума да подготви законопроект, забраняващ отъждествяването на ролите на СССР и на нацистка Германия във Втората световна война,
Путин препоръча на Държавната дума да подготви законопроект, забраняващ отъждествяването на ролите на СССР и на нацистка Германия във Втората световна война, / getty images
Руският президент Владимир Путин препоръча на Държавната дума да подготви законопроект, забраняващ отъждествяването на ролите на СССР и на нацистка Германия във Втората световна война, съобщи ТАСС.

„Да се ​​подготви за разглеждане по време на пролетната сесия на 2021 г. проект на федерален закон за въвеждане на изменения във федералния закон „За увековечаване на победата на съветския народ във Великата отечествена война 1941-1945 г.“, целящ установяване на забрана за публично отъждествяване на ролята на СССР и нацистка Германия във Втората световна война", се казва в инструкцията на президента.

През 1939 г. нацистка Германия и СССР имат сключен пакт за ненападение, известен като „пакт Молотов – Рибентроп“ на имената на външните министри на двете страни. Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“.

След като фашистка Германия нахлува в Полша от запад на 1 септември 1939 г., на 17 септември 1939 г. по силата на допълнителния протокол към договора, на територията на Полша нахлуват съветски войски. 

Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договор за дружба и граници между СССР и Германия. Установена е обща съветско-германска граница.

До 1989 г. от съветска страна съществуването на протокола се отрича, макар че копие от него е направено публично достояние още през 1946 г. след нареждане на президента на САЩ Хари Труман.

Превод и редакция: DarikNews