/ Gulliver/Getty Images
Хиляди ливанци протестираха и днес в цялата страна, където демонстрациите срещу управляващите навлизат във втория си месец без изгледи за политически изход и в контекста на засилващи се финансови безпокойства, предаде Франс прес.

Протестите в Ливан продължават от 17 октомври против почти непроменящата се от десетилетия политическа класа, смятана за корумпирана и неспособна да сложи край на икономическия застой.

Отново блокирани улици и протести в Ливан заради интервю на президента (СНИМКИ)

Под лозунга "Неделя на мъчениците" (в памет на двамата починали демонстранти от началото на недоволството) хиляди отново излязоха по улиците на най-големите градове - от Триполи на север до Сайда и Набатия на юг, както и в Бейрут.

Демонстрантите, под чийто натиск на 29 октомври подаде оставка премиерът Саад Харири, настояват за ново правителство от технократи, независими от управляващите партии, както и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Политиците обаче не успяват да се разберат за номинирането на нов премиер.

Днес бившият ливански финансов министър Мохамад Сафади оттегли кандидатурата си за премиер на новото правителство. Сафади се очерта като кандидат в четвъртък, след като три големи партии се споразумяха да го подкрепят за поста, както съобщиха ливански политически източници и медии.

Бившият министър посочи в изявление, че ще му е трудно да състави единно правителство, подкрепено от всички партии, и призова подалият оставка министър-председател Саад Харири да бъде отново назначен на поста.
БТА