/ БГНЕС
Националните демонстрации на здравните работници във Франция, които настояваха за по-добро заплащане на труда им и инвестиции в здравната система, бяха помрачени от насилието в столицата Париж.

Големите френски ресторанти канят медиците, борили се срещу COVID-19

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици маскирани протестиращи, които хвърляха камъни и други предмети и преобърнаха кола. Властите съобщиха, че 19 служители на реда са ранени и са извършени над 30 ареста.

Във Франция медиците настояват за спешни правителствени мерки, касаещи заплащането, наемането на персонал и осигуряването на повече легла в болниците. Правителството на президента Еманюел Макрон обяви бонуси за медицинския персонал, който е работил през коронавирусната криза.

Франция изпрати полицейски подкрепления за потушаване на размириците в Дижон

Но синдикатите твърдят, че пандемията от коронавируса е разкрила слабостите във френската здравна система и настояват за увеличаване на инвестициите. Около 18 000 души присъстваха на демонстрации в Париж във вторник, съобщиха от полицията, която обвини за насилието и вандализма крайно лява анархистка група.
БГНЕС