Те демонстрират срещу ковид-ограниченията, а някои срещу ваксините
Няколко хиляди противници на ваксините и продължаващите във Великобритания антиковид ограничения се събраха на митинг в центъра на Лондон, предава ТАСС. Протестиращите преминаха от площад "Трафалгар" до резиденцията на премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" 10, където образуваха кордон.

протест в Лондон

По пътя на шествието бяха разположени множество полицаи. По служители на реда бяха хвърлени дребни предмети, но те не отговориха на провокациите. Повечето протестиращи обаче преминаваха мирно, а някои от тях бяха довели със себе си малки деца.

Френската полиция разпръсква със сълзотворен газ протестиращи против ковид-мерките

Участниците в кордона пред премиерската резиденция хвърляха тенис топки с обидни надписи, запалени бяха няколко димки. Протестиращите издигаха лозунги с искане да бъдат отменени всички ограничения.

протест в Лондон

Въпреки че формално властите отмениха всички ограничения в Англия на 19 юли, гражданите трябва да се подчиняват на редица изисквания заради сложната епидемиологична обстановка. В бъдеще все по-често ще се налага представяне на ваксинационен паспорт, в лондонския транспорт носенето на маски остава задължително, както и за феновете на спортни мероприятия. Заразените с COVID-19 трябва да се самоизолират за 10 дни. Изолацията е задължителна и за контактните със заразени.

протест в Лондон

До този момент първа доза от ваксина срещу коронавирус са получили 88 процента от всички пълнолетни граждани на страната, а с две дози са 69,5 на сто.
Дубайски учени имунизират камили срещу коронавируса
БТА