/ iStock/Getty Images
Масов митинг се състоя в Загреб срещу предприетите от правителството мерки за борба с разпространението на COVID-19, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Хърватия с намалени учебни часове и задължителни маски за учителите

На централния площад на столицата“ Бан Йосип Йелачич“, се провежда протест, наречен "Фестивал на свободата".
Участниците в демонстрацията, застъпващи се за премахването на епидемиологичните мерки, развяват банери с думите „Свалете маската, изключете телевизора и живейте с пълни дробове“, „COVID е лъжа, не всички сме ковидоиди“, „Родителите и децата са нещастни“, както и редица други.

Чрез своите действия организаторите се опитват да защитят запазването на правата и свободите на човека и отбелязват, че здравето е явление на психологическо, физическо, емоционално и психическо ниво, а не само свързано с коронавируса.

Родители в Хърватия се обявиха срещу връщане на децата в училище

Според правоприлагащите органи митингът, който се провежда мирно, е санкционируем. Участниците в акцията са докарани с автобуси, включително от градовете Дубровник, Сплит, Шибеник, Задар, Риека, както и от редица населени места в района на Риека.

Първият случай на коронавирус в Хърватия беше потвърден на 25 февруари. От началото на пандемията в страната са регистрирани 11 739 случая, 8 771 души са се възстановили, 197 заразени са починали. Почти 188 хиляди жители са тествани за наличие на коронавирус.

От 27 април до края на май в Хърватия постепенно бяха облекчени карантинните мерки. Сега обичайният живот в страната е почти напълно възстановен. Във връзка с увеличаването на броя на заразените, властите въведоха задължителното носене на защитни маски в транспорта и на обществени места.
БГНЕС