/ iStock/Getty Images
Платформата за равноправие между половете организира днес протестно шествие в подкрепа на всички жертви на престъпната група "Публична стая", съобщи Макфакс.

Протестът ще започне пред министерството на вътрешните работи и ще завърши пред Държавната прокуратура.

Искаме от прокуратурата незабавно и основно да изясни случая "Публична стая", който представлява наказателно дело, в което голям брой жени са жертви на основано на пола насилие. Искаме съответни наказания за администраторите на групите, както и за всички членове, които все още изпращат фотографии и публикуват лични данни на девойки и жени. Настояваме сексуалното насилие чрез интернет да се регулира в Наказателния закон. Искаме съответна грижа за жертвите от отговорните институции. Няколко задържани членове и възстановяване на щетите няма да ни накарат да млъкнем, се казва в призив, публикуван в социалните мрежи.

Шествието ще започне пред МВР и ще завърши пред прокуратурата. На двете места ще се обърнем към обществеността и институциите, окуражаваме жертвите на "Публична стая", ако са готови, да използват този шанс, да проговорят и да поискат правосъдие. Този случай е шанс за институциите да покажат, че се застъпват за правата на жените и на практика, а не само декларативно, заявиха от платформата за равноправие между половете.

Те заявиха, че на шествието ще бъдат спазвани всички протоколи за безопасност, ще се носят маски и ще се поддържа дистанция.
БТА