/ IStock
Стотици демонстранти се събраха на централния площад "Старе место" в Прага, за да протестират срещу ограниченията заради пандемията от коронавирус, които наскоро бяха продължени, предаде ДПА. Според полицията, участниците в протеста са били 2000, а според организаторите - 5000.

Повечето от демонстрантите не носеха предпазни маски и не спазваха дистанция помежду си. Те издигнаха чешки знамена и плакати с надпис: "Стоп на корона-терора" и "Стоп на Ковид тиранията".

В дневния ред на събитието бяха предвидени изказвания на представители на хотелиерския и ресторантьорския сектор, фитнес треньори и браншови синдикати. Сред ораторите бе и бившият президент Вацлав Клаус.

От 15 януари започва ваксинирането на хората над 80 години в Чехия

В четвъртък Чехия удължи срока на карантинните мерки за борба с разпространението на коронавируса до 22 януари.
По силата на действащите понастоящем карантинни правила е забранено събирането на повече от двама души на едно обществено място. В Чехия е в сила вечерен час от 21:00 до 5:00 часа на следващата сутрин.

По-рано днес президентът Милош Земан призова сънародниците си да бъдат търпеливи и да спазват въведените мерки, за да се спре разпространението на коронавируса.

До вчера ваксинираните в Чехия бяха 40 000. Самият Земан, който е на 76 години и страда от диабет и невропатия, вероятно ще бъде ваксиниран след около седмица.

Чешкият лидер обяви, че е поискал от Израел да сподели с Чехия опита си при ваксиниране срещу коронавируса, тъй като Чехия има сега ръст на разпространение на зараза, който е един от най-високите в света. Израел пък е ваксинирал вече милион и половина души - темпо, което според израелския премиер Бенямин Нетаняху е най-бързото в света, предаде Франс прес.

Досега в Чехия са регистрирани над 830 000 потвърдени случая на зараза с коронавируса и над 13 000 починали от усложнения от заразата. На два пъти в седмицата за ден бяха регистрирани над 17 000 нови случая на зараза.
БТА