Протест срещу рестрикциите заради коронавируса, свикан в датската столица Копенхаген от радикална група, доведе снощи до арести. Участници подпалиха чучело на датската министър-председателка Мете Фредериксен, предаде Франс прес, като се позова на полицията и на местни медии.

Няколкостотин души се събраха привечер на факелно шествие в столицата с викове "Свобода за Дания, дойде ни до гуша!", протестирайки срещу рестриктивните мерки. Това се видя на видеозаписи, излъчвани пряко от организаторите.

Активната във Facebook група "Мъже в черно" ("Men in Black") организира от повече от месец протести срещу "принудата" и "диктатурата" при частичния локдаун в Дания.
Въпреки радикалния тон на участниците, облечени в черно, шествието премина предимно мирно, при засилено полицейско присъствие. Напрежение обаче възникна при разпръсването на проявата, когато демонстранти започнаха да замерят силите за реда с бутилки.

Като на война – Нидерландия с полицейски час за пръв път след 1945 г.

"Извършихме пет ареста, свързани с демонстрацията и последвалите безредици", съобщи в Twitter копенхагенската полиция. Задържаните днес са били освободени, но ще бъдат съдени.

Полицията разследва също подпалването на чучело на премиера - един крайно необичаен акт за протестна проява в Дания.

Във видеозаписи на местни медии се вижда чучело на Мете Фредериксен да виси от стълб на улична лампа. На него има бележка, на която пише: "Тя трябва да бъде убита".
Случаят беше осъден най-категорично от датската политическа класа тази сутрин, включително от опозицията.

Протест на "Мъже в черно" преди две седмици беше белязан от сериозни прояви на насилие, изразило се в сблъсъци между полицията и демонстранти и довело до ареста на около 20 души.
БТА