/ iStock/Getty Images
Граждани се събраха на протест срещу строителството на метрото в Белград на Макиншко поле, където бе направена първата копка, предаде агенция Бета. Те блокираха пътя и не позволяват на камионите да напуснат строителната площадка.

Активистът еколог Александър Йованович Чута каза пред протестиращите, че управляващите "лъжат" със строителните работи и проблемът се решава с масови протести и на избори.

Започва строителството на белградското метро (ВИДЕО)

Трябва да бъдем на улиците, да се договорим заради всичко, което ни причиняват, не знаеш къде по-напред да протестираш, каза Чута. Той заяви, че протестиращите ще продължат да блокират камионите още известно време и след това ще вземат решение за по-нататъшните си действия.

Чута призова всички политически партии, които присъстват на протеста, да се срещнат с гражданите и всички заедно да помислят как да се реши проблемът с изграждането на метрото на Макиншко поле.
 

Протестът е организиран от Движение Екологично въстание.

Гражданите се опасяват, че изграждането на метрото на Макиншко поле, където се намира един от основните водоизточници на Белград, застрашава водоснабдяването на столицата. От опозиционното Движение на свободните граждани посочват също, че планираното трасе на метрото е ненужно скъпо, недостатъчно ефикасно и няма да постигне никакви резултати.
БТА