Проруските сепаратисти в Източна Украйна готови за диалог с Киев
Проруските сепаратисти в Източна Украйна готови за диалог с Киев / снимка: БГНЕС, архив

Проруските сепаратисти в Източна Украйна потвърдиха, че са готови за диалог с властите Киев и за пълно възстановяване на връзките с отделните украински региони, включително да им доставят въглища, предаде ТАСС, като се позова на съвместно изявление на провъзгласените от бунтовниците Донецка и Луганска народна република.

В текста се подчертава, че президентските и парламентарните избори, произведени вчера в ДНР и ЛНР, са отговаряли на Минските споразумения за прекратяване на огъня с украинските сили.

Сепаратистите изразяват готовност да доставят въглища за нормално протичане на отоплителния сезон в Украйна. Необходимо ни е сътрудничество с украинските власти в редица икономически сектори като електроснабдяването, селското стопанство, транспорта, комуникационните връзки и експортно ориентираните производства, признават проруските бунтовници. Те уточняват, че контролираните от тях райони ще запазят украинската гривня, ако Киев прекрати финансовата блокада.

Русия подготвя в граничещата с Украйна Ростовска област поредна автоколона с хуманитарна помощ за Донецк и Луганск, съобщи високопоставен регионален представител на министерството на извънредните ситуации, цитиран от ТАСС.

Агенцията отбелязва, че това ще е шестата по рода си акция. Вчера повече от 100 товарни автомобила доставиха в Донецк и Луганск над 1000 тона храни, горива, строителни материали и медикаменти.

Източник: БТА