Проливни дъждове и лавини в Италия
Проливни дъждове и лавини в Италия / снимкa: БГНЕС

След необичайно студената предходна седмица, Северна Италия позна необичайни за сезона проливни дъждове и наводнения, съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера".

Дъждовете продължиха 48 часа по Коледа и предизвикаха наводнения в областите Лигурия, Тоскана, Емилия-Романя и Фриули-Венеция-Джулия.

На много места в тези области има свлачища, които прекъснаха пътищата. Няколко реки излязоха от коритата си.

Най-тежко се оказа положението в Лигурия, където река Магра преля и стана причина за евакуацията на стотина души, живеещи по поречието й.

В Тоскана, в провинциите Лука и Пиза река Серкио също преля на няколко места. Над 500 души бяха евакуирани от засегнатите райони. Пожарникари работят по отводняването на наводнените къщи там.

В Емилия-Романя на места по Коледа се изсипа количество дъжд, равняващо се на 40 процента от дъжда, валящ там обикновено за една година.

След тези проливни дъждове, както и след необичайните пролетни 20-градусови температури на Коледа на южните острови Сардиния и Сицилия, се очаква нова студена вълна в Италия, съпътствана със снеговалежи.

Същевременно в италианската част на Алпите рискът от лавини се повиши. Шестима души станаха жертва на лавина в района на Трентино Алто Адидже. Става дума за двама туристи, които се качили на височина от 2000 метра и се загубили. Четирима планински спасители тръгнали да ги издирват, пише БТА. Те тъкмо намерили туристите, когато паднала лавина и шестимата били затрупани. Спасителни екипи успяха да извадят телата на шестте жертви.