Протестни демонстрации имаше отново днес в много страни, въпреки предупрежденията за опасност от заразяване с коронавируса, в продължаващата вълна от възмущение срещу убийството на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест и срещу расизма спрямо малцинствата в собствените страни на протестиращите, предаде Ройтерс.

Братът на Джордж Флойд: Благодаря за обичта, гордея се с протестите, но не с разрушенията

Митингите в германските градове Франкфурт и Хамбург събраха по над 10 000 души,
според свидетели на Ройтерс. Много участници вдигаха ръце във въздуха и държаха плакати, на които се четеше: "Вашата болка е моя болка, вашата борба е моя борба".

Заради предупрежденията от властите в много страни за риска от заразяване с коронавирус при масови събирания на хора, някои от участниците в Германия носеха на лицата си маски с рисунка на свит юмрук върху тях.

Един от лозунгите на митинга във Франкфурт гласеше: "Колко не бяха филмирани?", визирайки факта, че убийството на Флойд по случайност бе запечатано на видеокамера в Минеаполис и стана известно на света.

„Тайм“ посвети корицата си на смъртта на Флойд

На Трафалгарския площад в Лондон десетки демонстранти коленичиха в знак на солидарност с движението "Животът на чернокожите има значение".
На плакатите там се четеше: "Белите хора трябва да направят повече" и "Справедливост за Бели Миджунга", визирайки железничаря, който почина от Ковид-19, след като бе наплют от мъж, който казал, че е заразен.

В Австралия демонстранти организираха поход към сградата на парламента в Канбера, въпреки опитите на властите да им попречат заради коронавируса. Това се видя на кадри в социалните мрежи. Австралийците искат да привлекат внимание към недостойното отношение спрямо коренното население на страната.

Бивши американски президенти осъждат расовата дискриминация

Френската полиция забрани планираната за утре демонстрация пред посолството на САЩ в Париж също поради риска от социални безредици и разпространение на коронавируса.

За днес имаше насрочени протестни демонстрации и шествия в Нидерландия, Норвегия, Италия, Австрия, Либерия, Канада и Гърция, а други са планирани за уикенда, посочва Ройтерс.
БТА