/ Gulliver/Getty Images
Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет Втора, обяви певицата Риана за национален герой. Решението бе съобщено от премиерката Мия Мотли по време на пищните тържества, с които бе обявена Барбадоската република. Риана прие почетното признание.

Точно в полунощ Барбадос официално се обяви за република и вече не признава кралица Елизабет Втора за свой държавен глава. Островната държава на Карибите, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която досега беше генерал губернатор на страната. Мейсън, която е на 72 години и е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос във Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия, положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос - Бриджтаун.

Пищната церемония на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на британската кралица с флага на страната. "Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната", заяви в първата си реч като президент Мейсън. На церемонията прозвуча държавния химн и отекнаха 21 топовни салюта.



Специално за церемонията в Барбадос дойде и принц Чарлз, син на Елизабет Втора и британски престолонаследник. Той предаде на местните власти най-сърдечните поздрави от майка си.

"Създаването на тази република е възможност за ново начало", заяви Чарлз.

"От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа", добави Чарлз.

След неговата реч, обаче, камерите уловиха симпатичен момент -  докато продължава тържеството, принцът задремва на стола. 
 

На видео, станало много популярно в социалните мрежи, се вижда как Чарлз затваря очи и накланя глава. В един момент обаче се стряска и ги отваря отново бързо. За да се прикрие, той отваря програма, която държи в ръцете си, и започва да я чете.

Часовата разлика и натоварената програма на 73-годишния принц понякога оказват влияние, но незначителният гафът бе определен от всички като много чаровен.