Президентът Земан поиска доклад за дейността на руските шпиони в Чехия
Президентът Земан поиска доклад за дейността на руските шпиони в Чехия / iStock/Getty Images
Чешкият президент Милош Земан поиска от Националната служба за сигурност и информация (контраразузнаването) да предостави доказателства за дейността на руските специални служби в републиката и имената на техните агенти. Това съобщи националното радио на страната Cesky rozhlas , позовавайки се на три високопоставени източника.

Според радиото ръководителят на контраразузнаването Михал Куделка е получил такава заповед от държавния глава тази есен. Президентът има право да изисква от специалната служба изпълнението на възложените от него задачи. Чешкото правителство също е информирано за тази заповед. Предполага се, че следващата седмица този въпрос ще бъде разгледан на заседание на парламентарната комисия за контрол върху дейността на специалните служби.

Руските дипломати, шпионирали армията ни, напуснаха България

Според радиото Земан е поискал от контраразузнаването информация за операциите, извършвани в републиката от руските специални служби, имената на техните служители и чешките граждани, които си сътрудничат с тях.

Освен това Земан е изискал от контраразузнаването информация, потвърждаваща твърденията на американските специални служби за пране на „мръсни пари“ от организирани престъпни групировки от Русия, за които се твърди, че се извършват в Чешката република.

Прессекретарят на държавния глава Иржи Овчачек заяви, че не знае нищо за тази заповед от Земан. Служителите на контраразузнаването отказаха да коментират информацията. Междувременно ръководителят на чешката президентска администрация Мирослав Минарж заяви пред репортери, че контраразузнаването „трябва да обоснове изявленията, които прави".

В своите доклади, чиято отворена част е достъпна за обществеността, контраразузнаването ежегодно твърди, че дейността на руските специални служби представлява една от основните заплахи за националната сигурност на Чешката република.

Източник: „Фокус“