/ iStock/Getty Images
Не е ясно къде точно ще се намира новата столица
По време на тържествена реч по повод 74-та годишнина от независимостта на Индонезия президентът Джоко Видодо днес официално предложи на парламента план за преместване на столицата от Джакарта, намираща се на пренаселения о. Ява, на о. Калимантан (Борнео), предадоха Ройтерс и ТАСС.

Президентът на Индонезия планира да премести столицата

"Моля ви за разрешение да преместя националната столица на Калимантан", каза Видодо, който ще положи клетва за втори мандат през октомври след спечелването на изборите през април.

"Столицата не е само символ на националната идентичност, тя дава и представа за напредъка на страната. Преместването се налага, за да постигнем икономическото равенство и справедливост", допълни индонезийският президент, без да уточни къде точно ще се намира новата столица.

Билети за транспорт срещу пластмасови бутилки


На 2 август индонезийското правителство утвърди плана за преместване на столицата - проектът се оценява на 32,5 млрд. долара, а строителството трябва да започне през 2021 г.

Сегашната столица Джакарта има сериозни проблеми заради остарялата си инфраструктура, предизвикваща огромни задръствания, отбелязва ТАСС. 
БТА