/ iStock/Getty Images
Румънският премиер Лудовик Орбан съобщи днес, че заедно с президента Клаус Йоханис са решили, че е най-добре да бъдат организирани предсрочни избори, но не уточни как ще стане това и дали възнамерява да подаде оставка, съобщава сайтът Зиаре. Изявлението беше направено след разговори тази сутрин с държавния глава в президентския дворец Котрочени.

И в Букурещ страдат от мръсния въздух

"Президентът и аз решихме, че е най-добре да организираме предсрочни избори. Румънците показаха ясно на референдума, на изборите, че вече не искат на власт Социалдемократическата партия (СДП). В момента парламентът е доминиран от СДП и действа като спирачка, затова е абсолютно необходимо властта да се върне на народа, гражданите да изберат своите представители и парламентът да бъде вярно огледало на предпочитанията на румънските граждани", заяви Орбан.

На журналистически въпрос кога ще започне процедурата, премиерът заяви, че "няма да разкрие стратегията". "Ще намерим най-добрите решения, за да дадем ход на процедурата за предсрочни избори", добави премиерът. Той също така отказа да посочи дата за евентуалните предсрочни избори.

Три земетресения са регистрирани в Румъния

"Има два варианта за стартиране на процедура за предсрочни избори (оставка или вот на недоверие - бел. Зиаре). В зависимост от развитието на събитията ще прибегнем към единия или другия (. . .) Ние искаме това, което искат мнозинството от румънците - Румъния да се насочи в правилната посока. Да не оставяме СДП повече да доминира в парламента, защото ще провали всички добри инициативи", посочи Орбан.

Съгласно Конституцията на Румъния предсрочни избори се свикват, ако в срок от 60 дни парламентът два пъти отхвърли предложен състав на правителство. Президентът тогава може да поиска от председателите на двете камари разпускане на законодателния орган.
БТА