/ БГНЕС
Получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента. Това заявяват от Прессекретариата на държавния глава в отговор на журналистически въпроси.

Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация, заявяват още от Прессекретариата.

Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери, подчертават от Прессекретариата на държавния глава.