Севернокорейското външно министерство заяви днес, че преговорите с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо предизвикват "съжаление" и обвини САЩ в едностранни искания за ядрено разоръжаване, предадоха АП и Ройтерс.

Тръмп вярва на Ким: Той иска да направи нещо за страната си  

В съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитиращо неназован източник от министерството, се посочва, че резултатът от преговорите с Помпейо са "крайно обезпокоителни" и се отправя обвинение към него, че иска пълно, подлежащо на проверка и необратимо унищожаване на ядрените оръжия.
 
Възможни следващи стъпки в дипломацията между САЩ и Северна Корея

"Най-бързият начин" Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният подход, при който двете страни да предприемат едновременни стъпки, съобщава агенцията. Според нея "твърдото и непоколебимо" решение на Пхенян да изостави ядрените си оръжейни програми може да отслабне заради претенциите за едностранно ядрено разоръжаване.
 
По-рано днес Майк Помпейо приключи официалното си двудневно посещение в Пхенян, където преговаря със зам.-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол. В края на визитата си държавният секретар на САЩ изрази увереност, че страните ще успят да постигнат напредък по всички обсъждани теми.
 
САЩ отричат да са смекчили курса си спрямо Северна Корея

От Пхенян Помпейо замина за Токио, където ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея.
БТА