/ IStock
Един незабравим ритуал от тази пролет са аплодисментите на здравните работници.

СЗО: Ситуацията с COVID-19 е сериозна в Централна Европа и на Балканите

Хората в Европейския съюз излизаха всяка вечер по улиците, по балконите на домовете си, по прозорците си, за да благодарят на онези, които се борят на фронтовите линии срещу коронавируса.

Те бяха отличени отново тази седмица. На 5-ия конкурс „Жените на Европа“ Европейската федерация на асоциациите на медицински сестри получи престижната награда, съобщава „Евронюз“.

Неин председател е ирландката Елизабет Адамс, която споделя: "Сестрите надхвърлиха героизма и всеотдайността и се посветиха на грижите за всички граждани в цяла Европа, които се нуждаеха от тяхната помощ".

Изследванията показват, че жените извършват по-голямата част от неплатената грижа за болни и възрастни хора още преди избухването на коронавируса и оттогава тежестта върху тях се е увеличила драстично. Членът на журито Игъл О'Конър говори за важността на награждаването на медицинските сестри в този момент:

"Става въпрос за признаване на изключително трудните обстоятелства, пред които са били изправени жените, както и на огромните жертви, които са направили, за да подкрепят и да бъдат с другите през този труден период".

СЗО: В близките 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини срещу COVID-19

На церемонията присъства белгийската медицинска сестра Верле Ейженраам. Тя описа как тази година, след основната смяна, тя и нейните колеги са осигурявали на нуждаещите се семейства всичко необходимо - от храна до велосипеди:

"Нашите медицински сестри и социални работници се опитаха да отговорят на тези нужди, като винаги бяха там, изслушваха семействата. Те продължиха да посещават домове в неравностойно положение, особено в районите на Брюксел, които бяха вкъщи сами с бебетата си.

Те бяха в самоизолация, далеч от семействата си. Те нямаха с кого да говорят. Беше много тъжно да го видим, но нашите медицински сестри успяха да го променят". Все още има традиция да се ръкопляска за медицински сестри и лекари, но те все повече се възнаграждават с усмивки
БГНЕС