/ ThinkStock/Getty Images
Матю Нимиц, посредникът на ООН в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония между, утре и във вторник в Брюксел ще проведе срещи с представителите на двете страни - Васко Наумовски и Адемантиос Василакис. Срещата, съобщи офисът му, е част от усилията на ООН да помогне на двете страни да намерят взаимно приемливо решение на проблема.

Новият кръг от преговори идва в период на подобрен политически климат между съседките. Македонският премиер Зоран Заев многократно заяви, че трябва да се направи стъпка и че в момента има по-голяма възможност да се намери решение.

В интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА, той подчерта, че трябва да се намери решение, което да бъде приемливо за всички: „И двете страни ще бъдат еднакво доволни или еднакво недоволни. Такъв е компромисът. Но смятам, че като политици можем да получим повече, ако имаме смелостта да намерим решение, вместо да го отлагаме, както в миналото”.

РИА Новости: До 3-4 месеца Македония влиза в НАТО

Гръцкият му колега Алексис Ципрас очаква положително развитие по въпроса за Македония през 2018 г., ако според него Скопие реши да направи положителни стъпки напред.

„Ако се откажат от реториката и твърденията, че те са единствените потомци на Александър Велики, можем да намерим общо решение. В такъв случай, аз ще бъда първият, който ще гарантира европейската перспектива и сигурността на съседната страна ", каза той вчера в Белград след среща с колегите си от Сърбия, България и Румъния.

По-рано ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзияс заяви, че очаква въпросът да бъде закрит през първата половина на следващата година. Американският заместник-държавен секретар Хойт Браян Ий и еврокомисарят Йоханес Хан също са оптимисти, че спорът най-накрая може да бъде решен.

Заев видя голяма крачка към уреждане на спора с Гърция за името на Македония

Медиите в Гърция коментират, че срещата на Нимиц с представителите на двете страни в Брюксел е знак за приемственост на положителния климат, която се създаде в отношенията между тях след смяната на властта в Македония. Как времева рамка за постигане на взаимно приемливо решение се посочва следващата среща на върха на НАТО, която трябва да се проведе на 11 и 12 юли в белгийската столица. Гръцките медии също обявиха, че е възможно Нимиц да излезе с ново предложение за име на западната ни съседка.

Последният формален кръг от разговори между посредника на ООН и представителите на двете страни се състоя в Ню Йорк през ноември 2014 г. Спорът за името между Атина и Скопие продължава от независимостта на Република Македония през 1991 г.
БГНЕС