Преговорите за бюджетни икономии в Холандия завършиха с провал
Преговорите за бюджетни икономии в Холандия завършиха с провал / снимка: БГНЕС

Преговорите в Холандия по пакета от бюджетни икономии завършиха с провал, обяви премиерът Марк Рюте, цитиран от Асошиейтед прес.

Рюте съобщи, че в понеделник ще има заседание на правителството, за да се обсъди възникналата критична ситуация. Логичната следваща стъпка е произвеждането на предсрочни парламентарни избори, заяви лаконично той, но допълни, че иска първо да прокара мерките за бюджетни съкращения.

Рюте хвърли вината за провала на преговорите директно върху крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, без чиято подкрепа десноцентристкото правителство няма мнозинство в долната камара на парламента. Вчера договорихме балансиран пакет от мерки, но днес Вилдерс ги торпилира след обсъждане в своята партия, обясни премиерът.

Крайнодесният политик, известен с възгледите си срещу исляма и Европейския съюз, прие на драго сърце вината за провала на продължилите седем седмици преговори. "Няма да приема възрастните хора в Холандия да трябва да плащат за нелепите искания на Брюксел", каза Вилдерс. Той подчерта, че споразумение е било възможно, ако управляващата коалиция да се е съобразявала толкова с условията на Европейския съюз, информира Българската телеграфна агенция.

Председателят на Партията на свободата призова за предсрочни парламентарни избори, "колкото по-рано, толкова по-добре".

Преговорите за намаляване на бюджетните разходи започнаха в началото на март, след като холандската икономика изпадна в рецесия и бяха направени прогнози, че бюджетният дефицит ще достигне тази година 4,6 процента от брутния вътрешен продукт. Целта на разговорите бе да бъдат одобрени мерки, които да свалят дефицита под определения от Европейския съюз таван от три процента от БВП.

След като дойде на власт през 2010 г., премиерът Марк Рюте веднъж вече оряза държавните разходи с 18 милиарда евро. Но според правителствен мозъчен тръст необходимо е да бъдат направени икономии за още 9 милиарда евро.

Провалът на преговорите за бюджетни икономии в Холандия може да застраши максималния кредитен рейтинг на страната (AAA) и да оскъпи нейното кредитиране, като повиши лихвите по емитираните от нея държавни облигации.