/ БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха и преговаряха в Анкара, се съобщава в изявление на сайта на Европейския съвет. В дискусията участва и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Ердоган упрекна гърците, че се опитват да давят мигрантите

В изявлението срещата се определя като "откровена и необходима" и се уточнява, че в центъра на преговорите са били "миграционната ситуация на морските и сухопътни граници на ЕС и кризата в Сирия".

Шарл Мишел отново е изразил подкрепата си за Гърция, България и Кипър. Освен това председателят на Европейския съвет е признал усилията на Турция да даде подслон на милиони бежанци.

"Необходимо е да се намали сегашното миграционно напрежение на европейските граници. Европа е готова да ускори оказването на подкрепа на сирийците в Турция и приелите ги общности", се добавя в изявлението, което подчертава, че "има спешна нужда от трайно прекратяване на огъня в Сирия и трайно политическо решение на сирийската криза", като всички страни трябва да спазват международните хуманитарни закони. Европа е готова да окаже допълнителна помощ на принудените да напуснат домовете си, намиращи се в провинция Идлиб, се казва в изявлението.

Напрежение на остров Лесбос: Броят на мигрантите непрекъснато расте (ВИДЕО)

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън заяви, че на срещата Шарл Мишел не е направил конкретно предложение за хилядите мигранти, които се опитват да влязат в България и Гърция, отбелязва Ройтерс. "Ние се надяваме, че те някак си ще формулират скоро план и ще ни го съобщят, за да може бързо да го изпълним, в случай, че постигнем споразумение", добави той пред медиите.

Калън подчерта, че Анкара не смята решението си да позволи на мигрантите да се насочат към ЕС за "политическо изнудване", както го определиха някои европейски представители. "Никога не сме смятали бежанците за средство за политически шантаж", увери Калън, цитиран от Франс прес. "Нашата цел с отварянето на вратите не беше да създадем изкуствена криза, да окажем политически натиск или да обслужваме интересите си", добави той, но подчерта, че Анкара не иска да принуждава никого да остава в Турция, където се намират близо четири милиона бежанци. Възможностите ѝ да дава подслон на бежанци имат граници, заяви Калън и призова отново Брюксел да спази обещанията си по сключеното през 2016 г. споразумение с Анкара за спиране на потока от мигранти.
БТА