/ iStock/Getty Images
Кризисният щаб за борба с инфекциозните болести на Сърбия предложи въвеждането на задължителен PCR тест за влизане на чужди граждани в страната от 20 декември, съобщиха членове на щаба, предаде РИА Новости. 

Според последните данни на сръбското министерство на здравеопазванетоот началото на пандемията са се разболели 271 364 граждани. Общият брой на починалите от пандемията е 2380 души. Властите са особено загрижени от броя на хоспитализираните - 8 842 души, 334 от които са на апарати за механична вентилация. 

Очакваше се на срещата в понеделник да се вземе решение относно изискването за PCR тест или мерки за изолация за влизащите в страната от чужбина, както и въвеждането на комендантски час. 

"Всички чуждестранни граждани ще се нуждаят от PCR тест, не по-стар от 48 часа, за да влязат в Сърбия от 20 декември, най-вероятно до 10 януари", заяви министърът на труда и социалната защита Дария Кишич-Тепавчевич на брифинг. 

Сръбските граждани ще могат да влязат без тест, но при самоизолация или тествани при пристигане. Решението трябва да бъде одобрено от кабинета. 

В Сърбия на 4 декември влязоха в сила предишни мерки за борба с коронавируса. Според решението на сръбското правителство от 17.00 в петък до 05.00 часа в понеделник салони за красота и фризьорски салони, фитнес центрове и фитнес зали, спа центрове и басейни са затворени в цялата страна. Изключение правят точките за предоставяне на услуги – поправки на дрехи, обувки и екипировка, където не се изисква присъствието на клиенти, те работят и в събота. 

Културните институции - театри, кина, музеи и галерии - са отворени всеки ден до 17 часа, включително през почивните дни. Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна могат да работят денонощно. Хранителните магазини са отворени до 21.00. Пазарите продължават да работят в делничните дни, както обикновено, в почивните дни - от 6.00 до 15.00.
БГНЕС