Премиерът Джасинда Ардърн предложи новозеландския опит срещу пандемията на Джо Байдън
Премиерът Джасинда Ардърн предложи новозеландския опит срещу пандемията на Джо Байдън / getty images
Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн стана поредният световен лидер, поздравил новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за неговата победа. Тя каза, че е предложила да сподели опита на своята страна в справянето с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Ардърн заяви, че 20-минутният телефонен разговор е бил сърдечен и Байдън се е изказал доста благосклонно за подхода на Нова Зеландия към пандемията.



Нова Зеландия се справя сравнително успешно с коронавируса, след като наложи строга карантина през март и затвори границите. Само 25 човека в 5-милионната страна са починали от COVID-19.

Ардърн каза, че Байдън е изразил желание да продължат да обсъждат новозеландския подход за справяне с коронавируса. Тя обаче предупреди, че е възможно моделът на Нова Зеландия да не може да бъде повторен другаде.

"Нова Зеландия има редица естествени предимства, които ни помогнаха за овладяване на вируса, но аз съм напълно убедена, че международното сътрудничество продължава да има ключово значение за поставянето на вируса под контрол", каза Ардърн.

"Радваме се да работим с всяка страна за споделяне на нашите познания и данни, ако това е от полза", заяви тя.

Ардърн съобщи, че с Байдън са обсъдили също така въпроси, свързани с търговията и промените в климата, и са разговаряли за ирландските корени на новоизбрания американски президент и за хубавите му спомени от посещението му в Нова Зеландия преди няколко години. Ардърн го е поканила да дойде отново.

В изявление Байдън изтъкна изключителните лидерски качества, които е проявила Ардърн след нападенията срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч през 2019 г. и я похвали като работеща майка и пример за подражание.

Източник: БТА