Президентът Тръмп нареди да започне процедурата по предаване на властта на екипа на Байдън
Президентът Тръмп нареди да започне процедурата по предаване на властта на екипа на Байдън / getty images
"Администрацията на Тръмп одобри началото на официално предаване на властта на екипа на Байдън", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Това става, след като изборните власти в Мичиган удостовериха, че Байдън печели президентските избори в този щат, което е силен сигнал, че последните опити на президента да промени изборните резултати наближават края си, коментира американският ежедневник.

Тръмп не се призна за победен и обеща да продължи с усилията си да промени резултата, които до момента се оказват безплодни. Снощи обаче президентът на САЩ заяви в Туитър, че приема решението на ръководителката на Управлението на общите служби Емили Мърфи да даде ход на процедурата по предаване на властта.

Кремъл ще поздрави Байдън, ако Тръмп признае резултатите от изборите

В туита си Тръмп каза, че е наредил на служителите на своята администрация да задействат "началните процедури" по предаването на властта на Байдън "в най-добрия интерес на страната ни", въпреки че прекара седмици в опити да промени резултатите от едни свободни и честни избори с неверни твърдения за измами.

Няколко часа по-късно той се опита да омаловажи значението на действията на Мърфи, като туитна, че това е просто "предварителна работа с демократите", която няма да спре усилията "с пълна сила" за промяна на изборните резултати "в най-корумпираните избори в американската история", което Туитър маркира с червено с "Това твърдение за изборна измама е спорно".
  "Тръмп взе своето решение (за преход във властта), след като все повече републиканци го призоваха да признае загубата си", пише в. "Вашингтон пост".

Макар и да не признава официално, че е победен, този ход на президента дава възможност на екипа на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън да получи финансови средства и брифинги по въпроси на сигурността и задейства процедурата по мирно предаване на властта, отбелязва американският ежедневник.

"Тръмп се съгласи да започне прехода във властта, а ключова държавна агенция определи Байдън за явния победител на изборите", пише в заглавие в. "Гардиън", имайки предвид Управлението на общите служби.

Ръководителката на управлението Емили Мърфи беше под растящ натиск от демократите и някои републиканци да разреши започване на процедурата по предаване на властта, докато усилията на Тръмп да оспори изборните резултати в редица ключови щати се провалиха.

Правният екип на американския президент нарече решението на Мърфи "просто процедурна стъпка" и подчерта, че ще продължи съдебните битки, отбелязва британският ежедневник.

Източник: БТА