Правителството на Словакия получи доверие в парламента
Правителството на Словакия получи доверие в парламента / снимка: БГНЕС

Новото словашко правителство на премиера Роберт Фицо спечели първия си вот на доверие, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Вотът бе предшестван от близо две седмици дебати за програмата на социалдемократическия кабинет.

Правителството беше подкрепено от 82 депутати, а 53 депутати гласуваха против. Осем депутати се въздържаха, а няколко не участваха във вота.

Партията на Фицо "Смер-социална демокрация" постигна голяма победа на изборите през март и разполага с 83 места в 150-местния парламент. За първи път откакто Словакия се отдели от Чехия през 1993 г., една партия има такова мнозинство в парламента, което да й позволи да управлява сама.

Новото правителство планира стриктна бюджетна дисциплина и увеличаване на данъците за банките и за хората с най-големи доходи, за да се подобри състоянието на финансите на Словакия, която е част от еврозоната, предава БТА. Фицо има намерение да намали дефицита на страната под 3 процента от БВП следващата година, както изисква ЕС.

В програмата на новото правителство се обещава Словакия да се превърне в силна социална държава, отговаряща на европейските стандарти и базираща се на икономическия растеж и на по-големите доходи. Тази цел е постижима, защото словашката икономика се оказа една от най-бързо растящите в ЕС. През първото тримесечие на настоящата година БВП на Словакия е нараснал с 3,1 процента в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Очаква се словашкият парламент да одобри и създаването на Европейски стабилизационен механизъм.