Правителството на Холандия e застрашено заради сайта срещу източноевропейците
Правителството на Холандия e застрашено заради сайта срещу източноевропейците / снимка: sxc.hu

Правителството на Холандия се оказа застрашено, след като член на крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс я напусна, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

47-годишният Херо Бринкман обяви, че напуска партията, тъй като тя е недемократична и в знак на протест срещу създадения от нея сайт, в който холандците се оплакват от имигранти от Източна Европа, отбелязва АП. "Не мисля, че трябва по този начин да се заклеймяват цели групи хора", заяви Бринкман на пресконференция в Хага, цитиран от Франс прес.

"Гражданите от Източна и от Централна Европа са представени от Партията на свободата чрез този интернет сайт като престъпници", каза парламентаристът.

Той нарече решението на партията на Вилдерс да създаде породилия полемика сайт "стратегийка, приложена зад гърба на управляващата коалиция с цел да се спечелят проценти в допитванията до общественото мнение".

Решението на Бринкман да напусне партията е най-сериозният знак за разногласие в редиците на формацията на Вилдерс, предава БТА. Партията е третата по големина в парламента и има 24 места в 150-членната долна камара. Тя подкрепя при гласуването на важни закони правителството на Марк Рюте, което няма парламентарно мнозинство. С нейна подкрепа правителството разчита на крехко мнозинство от един глас.

Бринкман увери, че няма да лиши кабинета на Рюте от този глас и ще продължи да го подкрепя. Ако това не се случи все пак, Рюте ще трябва да разчита на други партии в парламента, за да прокарва закони, предаде Ройтерс.

Например в Сената Рюте разчита на подкрепата на Държавната реформистка партия. Същото може сега да стане и в долната камара, където правителството се опитва да прокара плана си за нови бюджетни икономии. Бринкман обаче увери, че ще подкрепи този план.