/ iStock/Getty Images
Пожар избухна днес във висока жилищна сграда в Лондон, чиято облицовка е подобна на тази, използвана при друга сграда в града, в която при пожар през 2017 г. загинаха 72 души, предаде Асошиейтед прес.

Лондонската противопожарна служба съобщи, че 125 пожарникари са били задействани за гасенето на пламъците, които са обхванали три етажа от 19-етажната сграда в квартал "Докландс".
Пожарникарите, носещи кислородни бутилки, са спасили много хора". Службата каза, че 38 възрастни и четири деца са получили помощ от спешните екипи на място, след като са изпаднали в шок, а двама обгазени мъже са откарани в болница.

Компанията за недвижими имоти "Балимор", която е собственик на сградата, каза, че 22 процента от фасадата е съставена от облицовка, подобна на използваната в "Гренфел тауър", която изгоря през 2017 г. при най-смъртоносния пожар във Великобритания след Втората световна война. Оцелели и близки на загиналите в "Гренфел тауър", обединени в активистка група, посочиха в изявление, че са "ужасени" от новия пожар.
"Кога правителството най-сетне ще вземе на сериозно този скандал? Търпението ни се изчерпа. Властите обещаха да отстранят опасната облицовка до юни 2020 г., но не го направиха и с всеки изминал ден на риск е изложен човешки живот", заявиха те.
БТА