Повреден двигател принуди самолет с 258 пътници да кацне аварийно в Дубай
Повреден двигател принуди самолет с 258 пътници да кацне аварийно в Дубай / снимка: Reuters, архив

Неизправност в един от двигателите, свързана с количеството на маслото, принуди самолет Ербъс А-380 на "Коунтас еъруейс" от Сидни за Лондон да се отклони от маршрута и да кацне аварийно в Дубай - точно една година, след като експлозия на двигател във въздуха накара австралийската авиокомпания да спре полетите на всички свои самолети А-380 за близо месец.

Съгласно процедурата екипажът изключи авариралия двигател и приземи благополучно самолета с 258 души на борда в Дубай, без никой да пострада, съобщи Ройтерс.

Двигател на Ербъс А-30 на "Куонтас" се взриви и буквално се разпадна във въздуха на 4 ноември миналата година малко след излитане от Сингапур за Сидни, припомня Ройтерс. Самолетът се върна благополучно на летището в Сидни. "Куонтас" възобнови полетите на А-380 на 27 ноември, след като проверките на двигателите установи, че самолетът е безопасен. Причина за инцидента бил пожар в двигателя, предизвикан от фабричен дефект, който може да доведе до изтичане на гориво.

"Куонтас", която има репутацията на една от най-безопасните авиокомпании в бранша, отправи препоръки към производителя "Ролс Ройс" да усъвършенства двигателите на този модел, предава БТА. Такива двигатели освен "Куонтас" използват летят също самолетите А-380 на Сингапурските авиолинии и "Луфтханза".

Двата случая нямат абсолютно никаква връзка, заяви в Сидни говорителка на австралийската авиокомпания, имайки предвид инцидента отпреди една година. Самолетите А-380 на "Куонтас" имат четири двигателя "Ролс Ройс". Компанията разполага с 10 такива машини и очаква доставката на още две до края на годината. Още две са поръчани, а доставката на други шест бяха отложени от компанията.