/ БГНЕС, архив
Повечето страни-членки на Европейския съюз са против възможното въвеждане на нови санкции по отношение на Русия заради ситуацията в Керченския проток, смятайки ги за контрапродуктивни. Това заяви европейски източник по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„В момента мнозинството страни от ЕС смятат, че би било контрапродуктивно да се преминава на ново ниво на санкции заради ситуацията около Керченския проток“, каза той.
Според дипломата, повечето европейски страни смятат, че е необходимо да се намали напрежението в региона.

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие.

Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч.

Руски медии: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Русия

Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.
БГНЕС