Повече от 100 души загинаха при експлозия на цистерна в Судан
Повече от 100 души загинаха при експлозия на цистерна в Судан / ThinkStock/Getty Images

Повече от 100 души загинаха в Южен Судан при експлозия на цистерна, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Хората се били събрали около тежкотоварния автомобил, който бил излязъл от пътя, и се опитвали да източат гориво, когато отекнал взрив.

Освен загиналите при експлозията са сериозно ранени около 50 души, съобщи Чарлз Кисана, министър на информацията на провинция Западна Екватория. "Нямаме медицинско оборудване и тези хора може да не оцелеят, защото не разполагаме с условията да лекуваме онези, които са с тежки изгаряния", заяви той пред Ройтерс.

Според Кисана цистерната е пътувала от столицата Джуба към Западна Екватория. Подобни трагедии са се случвали и преди в Източна Африка, където цистерните често трябва да преминават дълги разстояния по разбити пътища и да минават през бедни селища, отбелязва Ройтерс.

Южен Судан е една от най-бедните страни в Африка и почти няма асфалтирани пътища. Страната е обхваната от конфликт от декември 2013 г. Правителството и бунтовниците подписаха мирно споразумение миналия месец, но прекратяването на огъня е нарушавано.

Говорител на президентството заяви, че вчерашният инцидент не е свързан с конфликта, а е нещастен случай.

През юни 2013 г. най-малко 30 души загинаха, а десетки бяха ранени, след като разбила се цистерна избухна на магистрала в Уганда. Жертвите се опитвали да източат гориво.

Източник: БТА