Полша Израел
Полша Израел / iStock/Getty Images
Израелски прокурори повдигнаха обвинения срещу мъж, обвинен, че е наплюл полския посланик, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че инцидентът, който бе осъден остро от Полша, подчерта напрежението между двете държави във връзка с антисемитизма и историята на Холокоста.

Заподозреният, Ерик Ледерман, е бил обвинен в нападение и заплахи, става ясно от съдебни документи.

Полицията съобщи, че при инцидента във вторник в Тел Авив извършителят ударил с ръка покрива на колата, в която пътувал посланик Марек Магеровски, отворил вратата на превозното средство и два пъти наплюл дипломата. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи да пет години затвор.

Наплюха полския посланик в Израел

65-годишният Ледерман се е извинил, казал, че колата му е свирнала с клаксона и че той не е знаел, че Магеровски е в нея.

Обвиняемият разказа, че е отишъл в полското посолство, за да пита за реституция на имоти на неговото семейство, пострадало от Холокоста, и бил върнат. Служител на дипломатическото представителство отправил по негов адрес антисемитска обида, докато бил там, заяви още той.

Посланик Магеровски отрече тези твърдения на Ледерман.
 

През последните месеци полско-израелските отношения се влошиха заради обвинения, че правителството на националистическата партия "Право и справедливост" във Варшава толерира възобновяване на антисемитско поведение - нещо, което полските управляващи отричат.

Американски закон за реституцията на еврейска собственост, отнета през Втората световна война, породи критики във Варшава и се прибави към напрежението с Израел във връзка с ролята на поляци в Холокоста, отбелязва Ройтерс.
БТА