Постигнато е споразумение за трайно примирие между Хамас и Израел
Постигнато е споразумение за трайно примирие между Хамас и Израел / БГНЕС

Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел в ивицата Газа, съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес.

Палестинският президент Махмуд Абас се очаква да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство, което ще започне около 19 ч българско време.

Предвижда се облекчаване на израелската блокада на ивицата Газа, наложена през 2006 г., с което се удовлетворява основното искане на палестинците в досегашните преговори с Израел. Според Асошиейтед прес става дума за допускане на доставка на продукти от първа необходимост и строителни материали в Газа.

До един месец се очаква да започнат преговори за отваряне на летището и пристанището в Газа, допълва Асошиейтед прес. Палестински представител, цитиран от агенцията, съобщи, че официалното съобщение за постигнатото примирие ще бъде направено по-късно днес в Египет, с чието посредничество се проведе последният кръг израелско-палестински преговори. Ройтерс цитира говорител на "Хамас", според когото обявяването на примирието в Кайро ще определи началния час за влизане в сила на спирането на огъня.

Говорител на израелското правителство отказа да коментира изявленията на палестинските източници по въпроса за примирието.

Източник: БТА