Преболедувалите COVID-19 да не подлагат веднага тялото си на пределни натоварвания, препоръча лекар
Преболедувалите COVID-19 да не подлагат веднага тялото си на пределни натоварвания, препоръча лекар / iStock/Getty Images
Руският имунолог Иля Кукин в интервю за „Вечерняя Москва“ призова руснаците да отложат интензивните спортни тренировки, след като са се възстановили от коронавирусна инфекция.

Според него една от най-големите грешки е стремежът да си върнат физическите и тренировъчни показатели, които са имали преди заболяването. В резултат на това много любители на спорта претоварват телата си и това може да доведе до тежки състояния и да причини хронични заболявания.

"Това е изключително опасно и неприемливо. След вируса вашият имунитет все още е слаб, тялото ви все още не е в състояние да приеме такива натоварвания“, обясни Иля Кукин. „Да, много след заболяване искат отново да почувстват този спортен тласък и, разбира се, започват да правят всички усилия да покажат същите резултати. които са имали преди инфекцията. Това е една от най-дълбоките грешки", каза Кукин.

Имунологът поясни, че по време на болестта здравите клетки консумират повишено количество енергия, поради което при тежки физически натоварвания тялото може да няма достатъчно енергийни резерви.

"По време на възпалителната реакция се образуват специални вещества, които се опитват с всички възможни сили да изолират процеса. Това се проявява с оток на тъканите, например може да не забележите, но носът ви ще диша по-зле. Всичко това са просто предразполагащи фактори за следвирусни усложнения “, отбеляза лекарят.

Кукин посъветва преболедувалите да не натоварват прекомерно тялото веднага след инфекцията, а да достигнат пика на физическа активност постепенно.

Превод и редакция: DarikNews