Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия,
Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, / БГНЕС, архив
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че няма изгледи да се постигне политическо решение за Сирия никъде другаде, освен на преговорите под егидата на ООН във Виена. Той нарече разговорите в австрийската столица "последната надежда", предаде Ройтерс.
 
"Към днешна дата не се очертават никакви други изгледи в политическо отношение, различни от - последната надежда - срещата, която ще се състои утре във Виена под егидата на ООН. В нея ще участват воюващите страни и на нея се надяваме да бъде изработена програма за мир", каза Льо Дриан във френския парламент.
 
Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО)

Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, покани сирийското правителство и опозицията на двудневна среща в австрийската столица.
 
Това става във време, когато няма особени признаци за политически пробив, и няколко дни преди Русия, ключов поддръжник на сирийския президент Башар Асад, да приеме общонационален сирийски конгрес в Сочи.
 
Броят на сирийските бежанци надхвърля 5 милиона

В т.нар. Женевски мирен процес Де Мистура председателства поредица междусирийски преговори. Мандатът му включва обсъждане на нови избори, реформи в управлението, нова конституция и борба срещу тероризма. Враждуващите страни никога не са водили преки преговори, а едва преди осмия кръг от разговорите от Женевския процес през декември опозицията се обедини в единна делегация, което за пръв път създаде надежди за преки преговори.
 
Асад: Сирия няма химически оръжия

Делегацията на сирийското правителство обаче възрази срещу твърдата линия на опозицията за бъдещето на Асад и разговорите не постигнаха нищо. "Аз съм оптимист по природа. Моментът е изключително решаващ", каза Де Мистура пред репортери във Виена. Той добави, че и двете страни са обещали да изпратят делегации в пълен състав.
БТА