Португалия изрази подкрепа за позицията на София в спора с РСЕ
Португалия изрази подкрепа за позицията на София в спора с РСЕ / iStock/Getty Images
Не е необходимо да се бърза с предлагането на нови заключения на Съвета на ЕС по въпроса за разширяването, заяви на пресконференция днес постоянният представител на Португалия към европейските институции посланик Нуно Бриту.

В отговор на въпрос той заяви, че не е правилно България да бъде упреквана за възпрепятстване на процеса и отбеляза, че нашата страна подкрепя разширяването на ЕС. Посланикът посочи, че за взимането на решения в тази област се изисква единодушие, а обсъждането на разширяването продължава на високо политическо равнище.

Посланикът заяви, че като преходен председател на Съвета на ЕС до юли Португалия си поставя за цел подобряване на връзките с Африка. По неговите думи работата по изготвянето на новите правила на ЕС за миграцията продължава. Посланикът посочи, че е необходимо мигрантите да получат възможност за законно достигане до ЕС.

Според него може да се очаква Португалия да продължи усилията, започнати при германското председателство и свързани с одобрението на новия европейски бюджет, икономическото възстановяване от пандемията, съгласуваността на действията на държавите от ЕС за овладяване на заразата. Сред останалите цели на Лисабон той посочи цифровизацията и опазването на околната среда.

Източник: БТА