Порошенко обяви продължаване на операцията в Източна Украйна
Порошенко обяви продължаване на операцията в Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви днес, че военната операция в източната част на страната продължава, предаде ИТАР-ТАСС.

„Продължава операцията по освобождаване на Донецка и Луганска област”, посочи президента, цитиран от своята пресслужба. Освен това той обеща помощ на жителите на Славянск и допълни, че още днес в града трябва да бъдат доставени хранителни продукти.

Президентът също така заяви, че е подписал указ за награждаване на военнослужещите, които особено са се отличили в операцията край Славянск, информира БТА.

Украинската армия днес си върна контрола над Славянск и Краматорск, след като проруските сепаратисти избягаха в резултат на голяма военна офанзива, съобщиха властите, цитирани от ДПА. Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск.

Малко преди изявлението на Порошенко ИТАР-ТАСС цитира пресслужбата на украинското правителство, според която премиерът Арсений Яценюк е обявил приключване на операцията в Краматорск и Славянск. Той е наредил в еднодневен срок да бъде възстановен нормалният ритъм на живот в градовете.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че украинските сили са влезли днес в Краматорск и посочи, че основните административни и обществени сгради се проверяват за възможно миниране.