Протестите в Испания заради осъждането на затвор на рапъра Пабло Асел, признат за виновен за обиди към монархията и възхвала на тероризма в песните си, бяха белязани от насилие за трета поредна нощ, предаде Асошиейтед прес.

Огнени барикади в Мадрид и Барселона заради арестуван рапър (ВИДЕО+СНИМКИ)

Драмата около рапъра, който тази седмица започна да излежава 9-месечна присъда, бе отприщена от разгорещения дебат за границите на свободата на словото в Испания и политически спорове за използването на насилие както от привърженици на рапъра, така и от полицията.
Младшият партньор в управляващата лява коалиция, партията "Унидас подемос" ("Обединени ние можем") внесе петиция за пълно "помилване" за Асел и друг рапър - Валтоник, който избяга в Белгия през 2018 г., за да не бъде изправен на съд за "възхвала" на тероризма.

Но съд в Лерида изостри още повече напрежението, като постанови още 2,5 години затвор за Асел по обвинение в заплашване на свидетел.
Както и предишните две вечери протестите започнаха с големи събирания, които в началото протичаха мирно, но по-късно прераснаха в насилие и сблъсъци с полицията.
БТА