Поне 44 жертви на наводненията на Балканите, студ скова Словения
Поне 44 жертви на наводненията на Балканите, студ скова Словения / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 44 души са загинали през последните четири дни в невиждани повече от век наводнения в Босна, Сърбия и съседна Хърватия, предаде АФП, като се позовава на официални източници.

В Обреновац (близо до Белград) са открити 12 тела, заяви сръбският премиер Александър Вучич, като уточни че само в Сърбия жертвите са 16, пише БГНЕС. В Босна властите съобщиха за поне 27 удавени. Хърватия информира днес за един загинал.

В същото време Словения е изправена пред истинска катастрофа, причинена от природно бедствие. Това каза словенският премиер Аленка Братушек.

Малката република от три дни е обхваната от леден дъжд. Половината територия на страната „напълно е замръзнала в истинския смисъл на думата”, каза премиерът.

„Подобно нещо никой не помни. Дъждът и ледът превърнаха автомобилите и дърветата в ледените фигури. Напълно заледена е гората от 1,2 млн. хектара”, съобщават местните власти.

Наводнения заляха и Полша, съобщава БНТ. Нивото на реките в южната част на страната рязко се повиши заради проливните дъждове.

Около 20 души са евакуирани от селището Тарногура. Силно се е повишило нивото на река Висла, а край Анопол то е надхвърлило критичното равнище. Военнослужещи и пожарникари изграждат диги с торби с пясък и изпомпват водата от наводнените територии. Най-тежко е положението в южната част на страната. В някои райони водата е заляла пътища и мостове, наводнени са жилищни и селскостопански сгради.

В резултат на наводненията, обхванали северните и източните райони на Чешката република, са загинали двама души, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представител на спасителните служби.

Един от удавилите се е служител на пожарната охрана, отнесен от пороя при изграждане на дига. Над течението на реките Черна и Любин кръжи хеликоптер, който помага на спасителите да издирват закъсали хора, блокирани от водната стихия.

Разливането на неголемите местни реки стана заради обилните валежи през последните дни. Опасност от наводнение в Прага засега няма.