/ Pixabay
Полша е изнесла близо 3 тона говеждо месо от незаконни кланици за десет свои партньори от ЕС, заяви главният ветеринарен лекар на страната, след като телевизионен доклад показа, че болни крави са избивани за месо.
 
Павел Нимчук обяви, че 2,7 тона подозрително говеждо месо, продадено на други държави-членки от ЕС, е било изтеглено, след като властите са успели да го проследят до купувачи в Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.
 
"Списъците за разпределение са установени и стоките са изтеглени", каза той като добави, че някои страни вече са унищожили месото.

Имитиращите продукти при колбасите - в пъти повече отколкото при млечните храни
 
Други 7 тона говеждо месо от незаконно заклани говеда са отишли в около 20 магазина в Полша, заяви Нимчук за АФП.
 
Прокурорите започнаха разследване по случая, след като търговският канал TVN24 в Полша излъчи кадри на болни крави, които са били измъчвани и след това заклани в кланица в Калиново, село на 100 километра североизточно от столицата Варшава.
 
Съоръжението е затворено, но комисарят на ЕС по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис каза, че екип от инспектори от Брюксел трябва да го посети следващия понеделник.

Купуването на мляко от нерегламентирани пазари е риск за потребителите
 
Полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски нарече случая "изолиран инцидент" и добави, че е наредил инспекции в кланиците в цялата страна.
 
Полша е водещ доставчик на свинско месо в Европейския съюз и произвежда около 560 000 тона говеждо месо годишно. Близо 90% от тях се изнасят.
БГНЕС