/ ThinkStock/Getty Images
Половината американци смятат, че "в следващите няколко години" САЩ ще тръгнат на война с Иран. Това сочи проучване на Ройтерс и "Ипсос", публикувано на фона на повишилото се напрежение между двете страни, предаде Ройтерс.

Расте напрежението между Вашингтон и Техеран

Макар американците тази година да са по-обезпокоени от Иран като заплаха за сигурността, отколкото са били преди година, малцина от тях биха подкрепили превантивен удар на САЩ срещу иранската армия. Но ако Иран нападне пръв САЩ, според всеки четвърти американец, от страна на Вашингтон трябва да последва военен отговор, било то ограничен или не.

Тръмп изрази надежда, че САЩ няма да влязат във война с Иран

САЩ придвижиха самолетоносач и други военни сили към Персийския залив в отговор на разузнавателни данни, че Иран може да крои план срещу американските интереси, твърдение, което Техеран отрича.

Напрежението около Иран е знак, че има пукнатини в един изпитан от времето съюз

Близо половината от американците - 49 процента - не одобряват подхода на президента Доналд Тръмп в отношенията с Иран, от тях 31 процента посочват, че категорично не го одобряват. Общо 39 процента са тези от запитаните, които одобряват политиката на Тръмп.

Според изследването 51 процента от пълнолетните американци смятат, че САЩ и Иран в следващите няколко години ще стигнат до война, което е с 8 процента повече в сравнение със сходно проучване, публикувано през юни 2018 г. В тазгодишното изследване и сред демократи, и сред републиканци се наблюдава тенденция повече хора да виждат в Иран заплаха или да казват, че войната е много вероятна.

Петдесет и три процента определят Иран или като "сериозна" или като "непосредствена" заплаха, което е с 6 процента повече в сравнение със сходно проучване от юли миналата година. За сравнение, 58 процента от американците определят Северна Корея като заплаха, а 51 на сто - Русия.
Въпреки безпокойството им според 60 процента от американците САЩ не трябва да нанасят изпреварващ удар по иранската армия, а 12 на сто са за това Вашингтон да нападне първи.

Но ако Иран нападне, 79 процента посочват, че САЩ трябва да дадат военен отговор, от тях 40 процента са за ограничен отговор с въздушни удари, а 39 процента са за пълномащабно нахлуване.
 
iStock/Getty Images

Проучването е направено в интернет на цялата територия на САЩ между 17 и 20 май.

Анкетирани са 1007 пълнолетни, от тях 377 демократи и 313 републиканци.


 
БТА