Полицията в Монако задържа за кратко руски олигарх
Полицията в Монако задържа за кратко руски олигарх / снимка: Guliver/Getty Images

Полицията в Монако задържа за разпит руския милиардер Дмитрий Риболовлев по жалба на българска гражданка, съобщи АФП. Таня Рапо е подала жалбата си за нарушаване на правото й на личен и семеен живот във връзка с голямо дело, свързано със закупуването на колекцията на милиардера.

Риболовлев, който е председател на футболния клуб на Монако, се яви по призовката и беше разпитван в продължение на два часа по жалбата на Рапо. Близка до семейството на милиардера, през 2003 г. Рапо го е свързала с швейцарския търговец на творби на изкуството Ив Бувие. Той му помогнал да състави колекция от 37 изключителни творби, закупени за 2 млрд. евро.

През февруари тази година Бувие беше обвинен от прокуратурата на Монако в мошеничество, след оплакване, подадено от две офшорни фирми на Риболовлев, чиято собственост е колекцията. Швейцарецът е заподозрян, че отделно от полученото по договора си заплащане е завишавал самостоятелно цените на доставяни творби на изкуството и по-конкретно творби на Пикасо.

Таня Рапо е получавала комисионна от всяка картина, доставяна от Бувие и също е заподозряна в пране на пари във връзка с този случай. На 23 февруари, по време на вечеря в жилището на Риболовлев в Монако, неговият адвокат записал разговорите и след това предал записа на полицията. Българката е била обвинена два дни по-късно.

В отговор на 30 юни Рапо завела дело за нарушаване на правото й на личен и семеен живот. Според нейната адвокатка Франк Мишел записването на казаното от нея в частно жилище представлява нарушение на правото й на личен и семеен живот.

Адвокатите на Риболовлев заявиха в изявление, че делото, което тя е завела срещу олигарха, има за цел „да създаде димна завеса“.

Източник: БТА