Полицията в Австралия разследва за умишлени палежи
Полицията в Австралия разследва за умишлени палежи / снимки: БГНЕС

Австралийската полиция блокира достъпа до два града в провинция Виктория, които са най-силно засегнати от бушуващите от няколко дни горски пожари, съобщи АП.Властите в щата Виктория са започнали разследване заради съмненията, че някои от 400-те живи огнища на пожари са следствие на умишлени палежи.

Най-голям брой жертви досега от пожарите в Австралия са били регистрирани в блокираните градове Мерисвил и Кинглейк. Град Кинглейк е изравнен със земята, а съседните градове се молят за запазване на посоката на вятъра.

Полицията намесва евентуалният човешки принос, след като премиерът Кевин Руд нарече подпалвачите "масови убийци". Лицата, за които се докаже, че са предизвикали пожар, причинил смъртта на хора, могат да получат присъда до 25 години лишаване от свобода според наказателния кодекс на щата Виктория.

От събота досега в Австралия пожарите са причинили смъртта на 130 души, а десетки се смятат за изчезнали. Над 3000 кв. км бяха опустошени от стихията, с която се борят войници и пожарникари. Над 5000 жители на щата Виктория са били принудени да напуснат домовете си, а някои от тях са останали без дом. Разрушени са близо 750 къщи. Открити са палаткови лагери и центрове за помощ на пострадалите.